Faceți căutări pe acest blog

marți, 19 aprilie 2011

Despre reiki

Articol publicat in: Sanatate

Dacă Reiki a devenit o formă răspândită de tratament în toată lumea, în schimb numeroasele ei binefaceri sunt doar de puţină vreme recunoscute de medicina occidentală. Prin mai multe programe naţionale şi internaţionale de investigare în prezent este investigat modul în care Reiki se poate integra în tratamentele medicale clasice.
Mai jos sunt prezentate câteva domenii de investigare şi rezultate preliminare înregistrate în SUA:
- Armata SUA a dezvăluit existenţa unui program în valoare de 4 milioane USD prin care se urmăreşte reabilitarea psihică a veteranilor întorşi din Vietnam prin Reiki şi alte terapii energetice (http://blog.wired.com:80/defense/2008/03/army-bioenergy.html). In cadrul Departamentului care se ocupă cu soarta veteranilor (Department of Veterans Affairs) se foloseşte Reiki în programul de tratament pentru Hepatita C.
- Au fost elaborate şi perfecţionate instrumente sensibile care pot detecta valori infime ale energiilor din proximitatea corpului uman. Intre acestea se distinge magnetometrul SQUID cu care se pot detecta câmpuri magnetice extrem de reduse asociate cu activităţile fiziologice din corpul uman.
- Portalul Reikimedresearch.org este dedicat colectării, documentării şi publicării informaţiilor referitoare la efectele medicale ale terapiei Reiki. Se intenţionează, de asemenea, promovarea terapiei Reiki în spitale şi crearea de legături între practicanţii Reiki aparţinând diverselor filiere şi stiluri, între pacienţii lor şi medici prin postarea informaţiilor medicale aasupra terapiei Reiki.
- Centrul Naţional pentru Medicină Complementară şi Alternativă (NCCAM) de pe lângă Institutul Naţional de Sănătate (NIH) statorniceşte că Reiki aparţine „Medicinei bioenergetice, care apelează la sisteme care folosesc câmpuri energetice subtile din şi din jurul corpului în scopuri medicale”. Unele studii recente finanţate de NCCAM investighează: – cum acţionează Reiki; – dacă Reiki este eficient şi nepericulos pentru tratarea simptomelor fibromialgiei;  – posibilul impact al terapiei Reiki asupra stării de bine şi a calităţii vieţii la bolnavii cu SIDA in stadiul avansat;  – efectele Reiki asupra evoluţiei bolii şi/sau anxietăţii la bolnavii cu cancer de prostată;  – dacă Reiki poate ajuta la controlul glicemiei sau în ameliorarea funcţei cardiace la diabetici.
- Clinica din Cleveland a anunţat obţinerea unor fonduri în valoare de 250.000 Dolari pentru un studiu prin care să studieze efectele Reiki asupra bărbaţilor cu adenom de prostată. Clinica include în mod curent terapia Reiki în tratamentele efectuate la afecţiuni (de la cancer până la depresie) (August 2004)
Modificări ale Sistemului Nervos Autonom în timpul tratamentului Reiki: Studiu preliminar. (The Journal of Alternative and Complementary Medicine, Vol. 10, No.6. 2005) Unul dintre rezultatele acestui studiu a fost reducerea semnificativă a presiunii diastolice şi ritmului cardiac la grupul tratat cu Reiki, modificări care nu au apărut la grupul placebo sau la cel martor. Concluzia care se impune este aceea că Reiki a generat un efect obiectiv care nu poate fi pus pe seama sugestiei.
- Conform  datelor raportate de către Reiki Research Foundation în urma unui studiu în care Reiki a fost aplicat suferinţilor cu Scleroză Multiplă, reducerea letargiei 90%, reducerea depresiei 78%, reducerea proglemelor cognitive 75%, reducerea problemelor motorii 73%, reducerea durerii 70%, reducerea oboselii 69% (www.reikiresearchfoundation.org/msstudies.htm)
- Teste clinice finanţate de NIH, care acum recrutează bolnavi pentru studiu, vor testa eficacitatea terapiei Reiki (inclusiv terapia Reiki la distanţă) în tratarea fibromialgiei la Universitatea Washington – Centrul de Cercetări din Seattle, iar terapia Reiki aplicată suplimentar în tratamentul bolnavilor cu SIDA în faza avansată va fi studiată la Temple Universitz şi Albert Einstein Medical Center din Philadelphia, Pennsylvania.
- In www.reikiinhospitals.org este promovată disponibilitatea terapiei Reiki în instituţiile medicale funrizând o listă cu spitalele, clinicile în care sunt oferite şedinţe de tratament Reiki.
- Reiki este deja utilizat în mai multe spitale ca terapie adjuvantă pentru bolnavii cu cancer: (Dartmouth Hitchock Medical Center (New Hampshire), Integrative Outpatient Center at Memorial Sloan Kettering Cancer Center (N.Y.), Metropolitan South Health Center, etc.). Folosit alături de tratamentele anticancer convenţionale, s-a constatat că Reiki diminuează efectele secundare ale chemoterapiei şi radioterapiei, ameliorează funcţia imunitară, reduce anxietatea şi sporeşte atitudinea emoţională pozitivă, diminuează durerea şi promovează relaxarea.
- Atât tratamentele Reiki proximale (cu mâinile) cât şi cele distale (la distanţă) au condus la scăderi statistic semnificative ale simptomelor depresiei şi stresului autoperceput, cu fecte de durată (Shore, A.G., “Long-term effects of energetic healing on symptoms of psychological depression and selfperceived stress“, Alternative Therapies in Health and Medicine, 10(3): 42-48 (2004). A fost studiată natura efectelor fiziologice care apar în timpul şedinţelor de tratament Reiki. Unele modificări fiziologice au fost asociate cu tratamentul Reiki: reducerea fazei sistolice, creşterea nivelelor IgA în salivă şi scăderea cortizolului după tratament, creşterea temperaturii cutanate şi diminuarea activităţii electromiografice în timpul tratamentelor. (Wardell, D.W., Engebretson, J., “Biological correlates of Reiki touch healing“, J. Advanced Nursing, 33(4): 439-445 (2001); Engebretson, J., Wardell, D.W., “Experience of a Reiki session“, Alternative Therapies in Health and Medicine, 8(2): 48-53 (2002)
- Centrul Clinic Bethesda Maryland este unica instituţie medicală  fondată integral de către Congresul SUA. Ca clinică de cercetare afiliată la National Institute of Health, Centrul a demonstrat cu succes capacitatea tehnicii Reiki de a se integra chiar şi în cea mai pretenţioasă instituţie medicală din SUA. Diana Linnekin, cercetător la National Cancer Institute, declară că „a fost deosebit de impresionată de capacitatea Reiki de a umple golul creat când intervenţiile medicale pentru combaterea durerii au fost epuizate.”
In publicaţia Columbus Monthly (dec. 2003) se relatează: „Articole în care sunt abordate în vederea investigării terapii alternative apar în prezent în New England Journal of Medicine şi the Journal of the American Medical Association. Sute de facultăţi şi şcoli de medicină din SUA, incluzând The Ohio State University College of Medicine,au inclus medicina alternativă în programele lor de studiu. Institutul Naţional de Sănătate a creat un Centru Naţional pentru medicină Complementară şi Alternativă (NCCAM) pentru a efectua teste clinice.”
- „Numeroase surori medicale sunt instruite în terapia Reiki şi Atingerea Terapeutică, două terapii blânde, neinvazive. Intr-un studiu efectuat pe 230 de bolnavi de cancer la Universitatea din Minneapolis, prin terapia Reiki s-a reuşit reducerea tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac.” (Prevention Magazine, martie 2005)
In loc de concluzie:
Terapia Reiki este nepericuloasă, sigură şi neinvazivă. S-a dovedit utilă în instituţiile medicale, secţiile de urgenţe, secţiile de transplant, şi în cele pediatrice, obstetrică şi ginecologie facilitând relaxarea şi refacerea şi reducând anxietatea şi durerea; poate fi un ajutor preţios în terapia convenţională pentru bolnavii de cancer şi HIV/SIDA (vezi: Pamela Miles www.pamelamilesreiki.com)